Airconditioning
Airconditioning
Airconditioning

Dat een airconditioner in huis of op de werkplek voor een comfortabele temperatuur zorgt is bekend. Toch is er ook nog veel niet bekend over airconditioning, bijvoorbeeld dat een airconditioner ook een warmtepomp is waarmee je energiezuinig kan verwarmen. En bestaan er nog hardnekkige misverstanden over airconditioning, ziek worden door de airco bijvoorbeeld is zo'n fabel. Hieronder een selectie van de meestgestelde vragen over airconditioning.

Kan airconditioning nog meer dan koude lucht uitblazen?

Ja. Een airconditioner zuivert en ontvochtigt bijvoorbeeld de lucht. Maar belangrijker nog om te weten is dat een moderne airconditioner ook prima in staat is om te verwarmen. Omdat dat gebeurd met warmte uit de buitenlucht is dat een heel duurzame manier van verwarmen die ook nog eens een fikse besparing op de gasrekening oplevert!

Maken airco's lawaai?

Airconditioners maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. De systemen zijn heel stil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat, natuurlijk produceren ze op de hoogste stand meer geluid maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Is de gevraagde temperatuur bereikt? Dan schakelt de airco automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnen produceert een airco in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar, vergelijkbaar met het geluid van ritselende blaadjes of gefluister.

Kan je ziek worden van airconditioning?

Nee. Een airconditioner koelt en droogt de lucht, daar kan je niet ziek van worden. Sterker nog; een airco trekt o.a. pollen uit de lucht, voor bijvoorbeeld hooikoortspatiënten is het dus zelfs (letterlijk) een verademing. Van belang is wel dat de installatie goed onderhouden wordt zodat alles naar behoren werkt, dat geldt ook voor je CV-ketel of de auto.

Is airconditioning duur?

De aanschaf en installatie van airconditioning kost geld, net als de aanschaf van andere apparaten. Maar door de levensduur van 12 tot 15 jaar is de afschrijving klein, tel daarbij de besparing op stookkosten op en dan is het de investering dubbel en dwars waard. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een airconditioner. Informatie over subsidie kunt u hier vinden.

Airco’s gebruiken toch heel veel elektriciteit?

Alle elektrische apparaten gebruiken natuurlijk energie, airco's dus ook. Een vooroordeel uit het verleden dat de energiekosten te hoog zouden zijn in verhouding tot de voordelen is achterhaald. De hedendaagse A-merk airco's hebben namelijk een zeer zuinig energielabel. Waardoor de airconditioners zeer hoog scoren als het om energie-efficiëntie gaat. Om deze reden is het mogelijk om subsidie aan te vragen op deze energiezuinige airco's. Informatie over subsidie kunt u hier vinden.

Is de bediening begrijpelijk of zit ik straks met 100 knopjes en functies waar ik niks mee kan?

Er zijn veel verschillende manieren om je airco te bedienen. Van vrij eenvoudig tot complexe protocollen. De standaard meegeleverde bedieningen zijn altijd voorzien van duidelijk leesbare toetsen en een verlicht lcd-scherm waarop je eenvoudig af kunt lezen wat de status van je airconditioner is. Elke bediening beschikt daarnaast over een duidelijke gebruiksaanwijzing.

Kan ik subsidie krijgen?

Er zijn op dit moment twee subsidieregelingen van kracht waarvan er één ook toegankelijk is voor particuliere gebruikers. De zakelijke subsidie betreft de EIA – Energie Investeringsaftrek – en is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Een andere subsidieregeling, de ISDE, is beschikbaar bij de aanschaf van een warmtepompsysteem voor verwarming en warm water. Informatie over subsidie kunt u hier vinden.

Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?

Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil. Het energie-verbruik gaat omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?

Sinds een geruime tijd worden er geen schadelijke koudemiddelen meer toegepast, er is zelfs bijna volledig overgestapt op het nog milieuvriendelijkere koudemiddel R32. Voor installatie dient de installateur wel bevoegd te zijn middels een F-gassen certificering zodat je zeker weet dat de installatie volgens de wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.

Moet ik bij vernieuwing zowel het binnendeel als het buitendeel laten vervangen?

Ja. De combinatie binnendeel/buitendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik. Bovendien geeft een door de fabrikant ontworpen combinatie gewoon het beste resultaat én recht op garantie.

Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?

Als de installatie dagelijks in gebruik is is het advies de filters 4 x per jaar te reinigen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van de airconditioner zal het filter ook worden gecontroleerd/schoongemaakt en zonodig vervangen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?

Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

Wat is R32?

Een airconditioningsysteem gebruikt koudemiddel om te koelen, dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen. Voor het koudemiddel in airconditioners wordt daarom gefaseerd de overstap gemaakt op een milieuvriendelijkere variant; R32. Een groot gedeelte van de airconditioners zijn inmiddels voorzien van dit R32 koudemiddel. Daar merkt u als gebruiker niets van, het milieu echter wel. Met het toepassen van R32 wordt namelijk een start gemaakt met het uitbannen van gassen met een hoog Global Warming Potential. Uiteindelijk zal voor steeds meer airconditioningsystemen de overstap gemaakt worden.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen?

Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Na het invullen van het onderstaande formulier nemen wij binnen enkele werkdagen contact met u op.

Offerte formulier Modellen

Contact

Uw airco en warmtepomp installateur voor de provincies/regio's Overijssel, Twente, Salland, Drenthe en Gelderland